Uw nieuwe huis en tuin op de toekomst voorbereiden heeft veel voordelen: minder energiekosten, een hoger wooncomfort, minder uitstoot van CO2, de tuin klimaatproof en natuurlijk geen afhankelijkheid van het fossiele aardgas.
Op het Kennisportaal Klimaatadaptatie vindt u handige tips.
Bouwen
Een van de belangrijkste stappen in toekomstbestendig bouwen is om geen gebruik meer te maken van aardgas. Koken gebeurt elektrisch. Het verwarmen van uw woning kan op verschillende manieren. Daarvoor is het eerst noodzakelijk dat de woning zeer goed geïsoleerd is. Kijk voor diverse verwarmingsmethoden op www.energieloketflevoland.nl
Waarom zonder aardgas?
In Nederland gebruiken we aardgas om te koken en huizen te verwarmen. Daarbij komt een flinke hoeveelheid CO2 vrij en daardoor warmt de aarde op. Bovendien is de voorraad gas in de grond beperkt. Hoog tijd om over te stappen op duurzame energiebronnen!
Een andere belangrijke stap naar toekomstbestendig bouwen is om dit op een milieuvriendelijke en circulaire manier te doen. In de ontwerpen houdt u rekening met de toekomst en bij het bouwen gebruikt u zo min mogelijk nieuwe materialen en let u op waar het afval belandt. Kijk voor meer tips op Milieucentraal.
Meest gestelde vragen
Hoe kan ik het beste mijn zonnepanelen plaatsen?
Het plaatsen van zonnepanelen kan op bijna ieder dak. Kijk voor advies op Milieucentraal
Het rendement van zonnepanelen verbetert voortdurend. De nieuwste typen zonnepanelen leveren zelfs lichtenergie op bewolkte dagen en schaduwplekken. Geen ruimte voor zonnepanelen? U kunt lokaal energie opwekken door te kiezen voor Polderstroom
Zijn er alternatieven voor warmtepompen?
Liever geen warmtepomp? Dan is een full-electric oplossing met infraroodpanelen wellicht iets. Om optimaal van deze optie te profiteren is het van belang dat u een dikkere laag isolatie aanlegt. Daarnaast moeten de ramen voorzien zijn van triple glas. Lees hier meer over glassoorten
Heeft een groen sedum dak voordelen?
Een voordeel van een sedum dak is dat het regenwater vasthoudt en een veel langere levensduur heeft dan een mastieken dak. Zomers geeft een groen dak verkoeling en ‘s winters zorgt het groene dak juist voor isolatie. Ook levert een sedum dak in uw woonomgeving een bijdrage aan de biodiversiteit. Wist u trouwens dat de combinatie van een groen dak en zonnepanelen prima samengaat? Het verhoogt zelfs het rendement van de zonnepanelen. Kijk bij het Energieloket voor meer informatie en subsidies.
De tuin
Ook rondom uw huis kunt u aan de slag met toekomstbestendiger worden.
Hoe kan ik mijn tuin het beste aanleggen?
Maak uw tuin klimaatproof: creëer ruimte voor voldoende afwatering. De bodem kan beter water opnemen dan tegels. Een groene tuin helpt met afwateren en zorgt zomers voor minder hitte. Gebruik natuurvriendelijke materialen en shop deze waar mogelijk lokaal. Kijk voor veel bruikbare tips op het Kennisportaal Klimaatadaptatie.
Hoe kan ik zorgen voor voldoende afwatering rondom mijn huis?
Er hebben diverse bouwactiviteiten op het erf plaatsgevonden. Daarom is het aan te bevelen de grond eerst door te spitten, voordat u tuingrond aanvoert. U voorkomt daarmee een “schijn grondwaterstand”, doordat het regenwater moeilijk in de verdichte bestaande onderlaag doordringt. Ga de tuin alleen bestraten waar nodig. Want een groene tuin is klimaatproof en heeft een waardevolle functie voor uw woon- en leefomgeving. En wist u dat een bestrate tuin evenveel onderhoud kost als een groene tuin? (bron: onderzoek Steenbreek).
Meer weten over de gemeentelijk plannen in de warmtetransitie?
Of financiering en subsidies?
Bezoek dan de websites www.noordoostpolder.nl/aardgasvrij en energieloketflevoland.nl/noordoostpolder/