Uw droomhuis bouwen in Noordoostpolder

Een bouwkavel kopen

Bij de gemeente kunt u een bouwkavel kopen. Hier kunt u de woning bouwen die voldoet aan uw wensen. Bent u benieuwd hoe het bouwen van een eigen woning op een particuliere kavel in zijn werk gaat? Bekijk dan het filmpje.

U wilt de kavel kopen

Bij aankoop van een particuliere kavel werkt u samen met de aannemer of architect een plan uit. Als de plannen zijn uitgewerkt kunt u de kavel kopen. Wanneer u uw plannen doorgeeft aan de gemeente, ontvangt u de verkoopovereenkomst met de verkoopvoorwaarden.

Notaris kiezen voor de overdracht

Voor de overdracht van de kavel kiest u een notaris. Nadat u de leveringsakte bij de notaris heeft ondertekend en de koopsom heeft betaald, is de kavel officieel van u. Als u ook de vergunning voor het bouwen van de woning van de gemeente heeft ontvangen, kan de bouw van uw droomhuis echt beginnen!

Twee-onder-éénkwapwoning Emmelhage

Bouwen met een medebouwer

Per blok twee-onder-een-kapwoningen wordt er eerst één kavel in optie uitgegeven. Het is aan de optiehouder van deze kavel om een medebouwer te zoeken voor de woning ernaast. U bouwt samen de woning. De gemeente kan u helpen met het zoeken naar een medebouwer. We zetten de kavel dan beschikbaar op de kavelkaart. Wanneer een geïnteresseerde zich meldt, brengen wij u met elkaar in contact.

Ziet u in de kavelkaart een kavel waarbij een medebouwer wordt gezocht? Bent u benieuwd wat voor woning de optiehouder wil gaan bouwen? Dan kunt contact met ons opnemen door het contactformulier in te vullen. Wij geven uw gegevens dan door aan de optiehouder van de kavel met het verzoek contact met u op te nemen.

Vergunningen en welstand

Voor het bouwen van een woning heeft u een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen van de vergunning bestaat uit een aantal stappen:

Stap 1: vooroverleg

Bij een vooroverleg kunt u vragen stellen aan de gemeente en ontvangt u de eerste reactie op de plannen die u heeft gemaakt. Het plan wordt getoetst aan het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan/redelijke eisen van welstand. Na dit vooroverleg weet u welke vergunningen nodig zijn en of de aanvraag kans van slagen heeft.

Stap 2: vergunning aanvragen

Via Omgevingsloket online vraagt u digitaal een omgevingsvergunning voor het bouwen van uw woning aan. Meestal beslist de gemeente binnen 8 weken of u wel of geen omgevingsvergunning krijgt voor het bouwen van uw woning. Na het ontwerpbesluit duurt het 6 weken tot u een onherroepelijke omgevingsvergunning heeft.

Stap 3: betalen van de leges

Voor de vergunningaanvraag betaalt u leges. De bedragen vindt u in de gemeentelijke legesverordening.

Als eerste op de hoogte zijn bij de start van een nieuwbouwproject?

U kunt zich inschrijven voor de geïnteresseerdenlijst voor particuliere kavels.